Valkoinen on hanki, valkoiset on hampaansa sen

ELLE 1/2011

2.1.2012

Teksti: Virpi Salmi
Asiantuntija: suuhygienisti (AMK) Arja Korpelainen, GLOSS Hammashoitopalvelut

Suomalaiset ovat siirtyneet tavoittelemaan Pepsodent-hymyn sijaan HOLLYWOOD-HÄIKÄISYÄ. Toimittaja Virpi Salmi pureutuu asian ytimeen.

Irvistän peilikuvalleni suuhygienistin huoneessa Helsingin Kruununhaassa, GLOSSin vastaanotolla. Mikäli olisin elokuvassa, hetkeä ennen olisi soinut Psykon suihkukohtauksen musiikki. Nyt joku räväyttäisi suihkuverhon auki: HAMPAANI EIVÄT VOI OLLA NOIN KELTAISET!

Ehkä se on kirkkaansinisen paitani aiheuttama vääristymä tai talven hämäränlikaisen valon syytä. Sen täytyy olla. Takaani hiipii suuhygienisti Arja Korpelainen. Hänen kädessään ei ole kirves eikä edes pora, vaan hampaiden väritaulukko, värjätyistä hampaanmuotoisista posliininpalasista tehty liuska – samantapaisella esitellään kynsilakkasävyjä markettien meikkiosastolla.Tällä liuskalla on tosin värivaihtelua vain valkoisesta kellertävään: äärivasemmalla vaalein, oikealla sävy, josta seuraava olisi jo ”pääsiäisenkeltainen”. 

Korpelainen mallaa väritaulukkoa legoihini ja poimii liuskasta järkyttävän keltaisen posliinihampaan. Se on valitettavasti täsmälleen samanvärinen kuin oma etukalustoni. Korpelaisen sormi hapuilee liuskalle uudestaan, vielä oikeammalle, josta hän löytää vaarin vanhojen valkoisten kalsareiden sävyn. Se on kulmahampaani väri. 
– Kolmoset eli kulmahampaat ovat yleensä kaikista kellertävimpiä”, Korpelainen sanoo.

Käännekohta, jolloin Suomen kansa todella huolestui hampaidensa väristä, on määriteltävissä päivän tarkkuudella. Se oli 20.11.2008. Silloin Huippumalli haussa -ohjelman amerikkalainen tuomari, ex-malli Janice Dickinson vieraili ohjelman kuvauksissa Suomessa. Hän arvioi Ilta-Sanomissa, että suomalaiset ovat kyllä kauniita, mutta:
– Ainoa ongelma, jonka olen huomannut, on teidän keltaiset hampaanne. En tiedä, johtuuko se vedestä vai siitä, ettette pese hampaitanne. 

Vai emme muka pese hampaitamme, senkin muovinen Amerikan-kotka. Perhana, kyllä pesemme. Ja nykyään myös valkaisemme, kiitos vain. Suuhygienisti Arja Korpelainen vahvistaa, että noihin aikoihin tapahtui jotakin mullistavaa.
– Perustin esteettiseen hammashoidon yritykseni vuonna 2008, ja valkaisut ovat lisääntynyt sen jälkeen valtavasti. Hampaiden hoitamisesta Janice Dickinson voisi muuten olla ihan hiljaa. Hänen suunsa on täynnä posliinia, Korpelainen sanoo.

Vielä 1990-luvulla suomalainen hampaiden valkaisu oli yhtä kuin ruokakaupan valkaiseva tahna. Pakkauksessa varoitettiin, ettei sillä saa harjata joka päivä. Tahna oli vetelämpää kuin paksu perustahna, ja se tuntui siltä, kuin olisi hieronut hampaisiinsa veden ja hiekan sekoitusta. Nykyään ammattimaista hampaiden valkaisua saa jo useimmilla hammashoitoalan vastaanotoilla. Lisäksi valkaisuja tehdään ostoskeskuksissa, on kosmetologien tekemiä käsittelyjä sekä kotivalkaisuja, kymmenistä hammastahnoista puhumattakaan. Erilaisia menetelmiä on markkinoilla kuin Alkossa punaviinejä. 

Korpelaisella on näkemys siitä, kenen kannattaa antaa suutaan ronkkia.
– Ehdottomasti suunhoitoalan ammattilaisen. Reiät pitää paikata ja hammaskivi poistaa ennen valkaisua. Muuten tulee ongelmia, hän sanoo. 

Toimenpide on houkutteleva: valkoisemmat hampaat saavat meidät näyttämään haluttavammilta, nuoremmilta ja menestyneemmiltä, ja lisäksi se kuulostaa jotenkin terveelliseltä. Kaikki vain siksi, että supervalkoisia hampaita alkoi vuosituhannen vaihteessa näkyä etenkin Hollywood-tähdillä. Heiltähän me tykkäämme kopioida ruokavaliot, jumpat ja muutkin elämäntapavouhotukset. 

Aina ei vain voi olla varma, ovatko valkohampaat herra hammaslääkärin vai herra Photoshopin kädenjälkeä. Siis voiko sellaiset oikeat saada? Elokuvassa Rajaton Bradleyn Cooperin hampaat suorastaan räjähtivät silmille. Ne eivät olleet enää valkoiset, ne olivat fluorin hohtoisen siniset. Bradley hei, mikä sun hampaiden valkaisijan puhelinnumero on, kysyy nimimerkki ”yx keltahammas vaan”.
– Sinivalkoiset hampaat ovat posliinia”, suuhygienisti Korpelainen sanoo. 

Hänen hammasväritaulukkonsa valkoisin on kyllä valkoinen, mutta ei yhtä säihkyvän viti kuin hänen hoitajantakkinsa. Se, miten valkoisiksi omat puruluut vaalenevat, riippuu monesta asiasta: valkaisun tehosta ja ammattimaisuudesta, valkaisukerroista, oman hammasluun väristä sekä siitä, kulkeeko valkaisujen välillä koko ajan punkku tai kahvi suussa. Mutta ihan lumenvalkoisia omia hampaita ei edes ammattilaisten tehomenetelmillä välttämättä saa. 

Siksi valkoisuuden maailmanmestaruustitteliä tavoittelevat joutuvat luopumaan omista hampaistaan. Joko hammasta viilataan ohuemmaksi, jotta siihen voi liimata laminaatin, tai sitten hammas hiotaan piikikkääksi töpöksi, jonka päälle istutetaan posliinikruunu. Vaikka rinnoistaan voi poistattaa silikonit, laminaatti- ja posliinihampaista ei voi enää koskaan palata omiin.

Laminaattilaatat näyttävät pahimmillaan juuri siltä miltä kuulostavatkin, neliskanttisilta yhden koon palikoilta. Katsokaa vaikkapa Simon Cowellin monttuun. Ja se kuuluisa ihanneamerikkalainen legopalikkahymy, kuten Britney Spearsilla, se on ehtaa posliinia. 

Liian tasaiset ja liian valkoiset hampaatkin ovat vain muoti-ilmiö, joka saattaa olla menossa ohi. Ensinnäkään huippumallien hampaiden – huhuu, kuuletko Janice Dickinson – ei tarvitse enää olla ylitäydelliset.
– Käsitys täydellisistä hampaista on muuttunut paljon parin vuoden aikana”, arvioi Sissy Best, lontoolaisen Premier Model Management –mallitoimiston buukkaaja Sunday Times-lehdessä.

Mallien hampaiden välissä voi olla vaikka rako, kuten Georgia May Jaggerilla tai Lara Stonella.
– Vielä vähän aikaa sitten heille olisi laitettu raudat, Sissy Best sanoo. Me emme suosittele edes valkaisua kenellekään, joka ei todella ole sentarpeessa.

GLOSS-klinikallaan Helsingissä Arja Korpelainen nyökyttelee samanmielisenä.
– Hampaissa saa olla persoonaa, ei kaikilla tarvitse olla amerikkalaistahymyä. Kunhan hampaat ovat puhtaat ja luonnollisen vaaleat. 

Sitten hän katsoo suutani ja jatkaa:
– Sullekin on varmaan moni ehdottanut tuon etuhampaiden raon täyttämistä, mutta tosi hyvä, ettet ole tehnyt sitä. Se on tosi kivan näköinen. Hah!

Share:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Gloss 15 vuotta!

Gloss avasi ensimmäisen kerran ovensa syyskuussa 2008!  Syntymäpäivien kunniaksi tarjoamme kaikista hoidoista -15%! Tarjoukset voimassa 15.9.-31.10.23 välisen ajan.  Tarjoukset eivät koske verkkokauppaostoja, tai lahjakortteja. 

Meillä voi maksaa nyt myös epassilla

Meillä voi vihdoin maksaa myös epassilla! Pystyt maksamaan suoraan Epassin sovelluksella, puhelinnumerolla tai verkossa. Epassilla voi maksaa hampaiden tehopuhdistuksen ja jauhdepuhdistuksen (sooda). Epassilla ei voi