Mehuvedet syövät hampaita

Helsingin Sanomat 26.8.2013 / Anna Vanninen

Elintarvikelaki ei aseta happamuudelle rajoja tai sääntöjä, huomauttaa elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistarkastaja Tomi Kekki.

”Vesistä laki edellyttää aina, että tuotteen nimen on kuvattava sen ominaisuuksia. Tuote, jossa veteen on lisätty esimerkiksi mehua, ei lähtökohtaisesti ole enää vesi, vaan kyseessä on maustettu juoma tai virvoitusjuoma”, Kekki sanoo.

Kaikki maustetut kivennäisvedet eivät sisällä hampaille haitallisia omena-, sitruuna- tai marjahappoa. Jopa sitruunan makuinen kivennäisvesi voi olla hampaille harmitonta, mikäli maku tulee vain sitruuna-aromista. Useiden valmistajien mehulla tai sokerilla ja hapolla maustetut kivennäisvedet kulkevat mehukivennäisveden tai kuplamehun nimellä. Kolmen suurimman valmistajan Olvin, Hartwallin ja Coca Cola Suomen hiilihapotettuun veteen pohjaavat juomat jakautuvat näin:

Maustetut kivennäisvedet (ei happoa tai sokeria)

Kevyt Olo Karpalo, Kevyt Olo Balanssi Omena-Raparperi ja Aloe Vera, Bonaqua Mansikka Raparperi, Sitruuna-Lime ja Villivadelma, Novelle Plus Kalsium karpalo ja Magnesium+C vihreä omena, Novelle Citronelle.

Mehuvedet (hiilihappoveteen lisätty mehua, sokeria tai hedelmähappoa)

Novelle Plus Sinkki+E aprikoosi ja jasmiini sekä Multi B+C mangoguava, Novelle Fruity omenan, karpalon ja mustikan maut, Novelle Fruity junior päärynän ja metsämansikan maut, Novelle Friss sitrus, Bonaqua Multi omena+kuitu ja mansikka-kiwi, Olvi Kevyt olo Balanssi sitruuna sekä Kevyt olo mehukivennäisvedet appelsiini-porkkana, karpalo, omena-päärynä, sitruuna ja koivunmahla.

Share:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Gloss 15 vuotta!

Gloss avasi ensimmäisen kerran ovensa syyskuussa 2008!  Syntymäpäivien kunniaksi tarjoamme kaikista hoidoista -15%! Tarjoukset voimassa 15.9.-31.10.23 välisen ajan.  Tarjoukset eivät koske verkkokauppaostoja, tai lahjakortteja. 

Meillä voi maksaa nyt myös epassilla

Meillä voi vihdoin maksaa myös epassilla! Pystyt maksamaan suoraan Epassin sovelluksella, puhelinnumerolla tai verkossa. Epassilla voi maksaa hampaiden tehopuhdistuksen ja jauhdepuhdistuksen (sooda). Epassilla ei voi