Hampaiden valkaisu kaunistaa hymyn

GLOSS Kotilieden valkaisuarviossa (nro. 1/2009 30.12.2008)

7.1.2009

Teksti: Tiina Torppa

Yhä useampi valkaisee hymynsä, mutta sävyltään luonnolliseksi. ”Amerikkalainen posliinihymy ei sytytä Suomessa”, kymmenen vuotta valkaisuja tehnyt suuhygienisti Taina Roisko Boccasta sanoo. Hampaiden valkaisu saa suuhygienistien mielestä asiakkaat huolehtimaan paremmin suun terveydestä.

Ennen vaalennusta ammattilainen vertaa hampaiden väriä malleihin ja sopii uuden värin tavoitteen. Siinä huomioidaan asiakkaan elämäntavat, hammaskiille ja hammasluun väri, jotka kaikki vaikuttavat valkaisun lopputulokseen.

– Parhaiten vaalenevat kellertävät hampaat. Myös juurihoidettujen hampaiden harmaat sävyt ja tetrasykliinilääkityksen tuomat ruskeat laikut vaalenevat, suuhygienisti Arja Korpelainen GLOSS Hammashoitopalveluista selittää.

Elintavat vaikuttavat myös vaalennustuloksen säilymiseen. Hoitolan tehokkaalla menetelmällä hankittu valkeus pysyy yleensä vuodesta pariin. Valkaisuja pidetään vaarattomina.

– Valkaisu ei muuta hampaan rakennetta, se vaikuttaa vain värjääntymiä kuljettaviin molekyyleihin, Arja Korpelainen sanoo.

Suuhygienistien mukaan hampaan kiille kestää hoitolan tehokkaimman valkaisun noin kerran vuodessa.

– Enemmän ulkomaailmassa on kiillettä rasittavia asioita, Korpelainen sanoo viitaten tupakointiin, kahviin, kolajuomiin, muihin värjääviin aineisiin ja vääriin hoitotapoihin.

Tehoja laidasta laitaan

Ammattilaisen käsissä voi välttää keinotekoisen tai epätasaisen näköisen lopputuloksen. Suuhygienisti tai hammaslääkäri tuntee käyttämänsä aineet ja osaa suojata ikeniä ja suuta. Hoitoloissa ja lääkärikeskuksissa tehdään alle sadan euron kevyitä valkaisuja ja tehokkaampia, usean satasen hoitoja. Apteekista saa valkaisukyniä ja muita kotihoitoja. Internetistä valkaisutarvikkeita tilanneet ovat olleet helisemässä: käyttö on mutkikasta ja halpa tulee kalliiksi.

– Jostain saa tilata sitruunahappoa ja kangasvärejä, Taina Roisko päivittelee.

Ammattilaiset levittävät hampaiden pintaan vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Kemiallisen aineen valkaisutehoa lisäävät vaikutusaika ja plasma-, UV- tai laservalo.

– Jotkut vähättelevät valon merkitystä. Olen huomannut valon tehostavan valkaisua 15-20 prosenttia, Roisko sanoo.

Hän on ottanut valikoimaansa myös kotona tehtävän valkaisun. Aiempia kotivalkaisuja pidettiin yön yli, nykyisiä vain viisi minuuttia. Kotivalkaisua voi käyttää yksin, tai sen avulla ylläpitää hoitolavalkaisun tuloksia.

Ennen valkaisua suu pitää hoitaa: hammaskivi pois ja ikenet kuntoon. etuhampaiden paikat uusitaan vasta valkaisun jälkeen, jotta sävy saadaan valkaisua vastaavaksi. Valkaisupalvelua tarjoaa useimmiten suuhygienisti tai hammaslääkäri, mutta myös muut ammattikunnat.

Tärkein suunhoitaja kotona

Aamulla kuppi kahvia, lounaalla kasviskeittoa, iltapäivällä suklaapala ja iltasella muki teetä. Siinä tuli jo neljästi värjättyä hampaita! Suuhygienistien mukaan itselle mieleisestä ei silti tarvitse luopua. Vedenjuonti huuhtoo värjääviä aineita suojellen hampaiden valkeutta. Kata siis lasi vettä kahvikupin vierelle.

Suun terveydestä kannattaa huolehtia, vaikkei piittaisi esteettisestä hammashoidosta. Suu liittyy ihmisen koko terveyteen. Suun bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia, jotka vaikuttavat koko elimistön tasapainoon, suuhygienisti Arja Korpelainen sanoo.

Vanha valkeus palasi

Valkaisuhoidon jälkeen näen peilissä itseni vuosia sitten. Palaan maan pinnalle, mutta valkeus pysyy. Puolitoista tuntia aiemmin olen kirjannut suuhygieenikon hoitolan lomakkeeseen tietoa terveydentilastani. Etukäteen sain ohjeen: 48 tuntia valkaisun jälkeen suuhun ei saa laittaa mitään värjäävää, ei kahvia, teetä, marjoja, suklaata, lakritsia…

Upottaudun tuolin uumeniin koko rahan edestä. Hampaideni väriä verrataan malleihin: keskivaiheen kellertävää ja kulmahammas tönöttää rivin tummaverikkönä. Suuhygienisti kertoo valkaisun vaiheet ja nappaa ennen-kuvan. Tietokoneen näytöltä katsoo merihirviö: silmiäni suojaavat vihreät lasit ja suuvärkkiäni ympäröi valkea suojus. Suuhygienisti laitta suun aukipitäjän, sen keskelle pitää sijoittaa kieli ja harjoitella nielemistä. Hän suojaa suupieleni ja ikenet ennen kuin levittää hampaille valkaisevaa geeliä. Sen päälle laitetaan laservaloa, välillä pidetään taukoja ja aine saa vaikuttaa. Hampaita vähän vihloo. Geeliä levitetään kolmesti. Jo ensimmäisen geelin jälkeen suuhygienisti näkee vaalenemista. Ei tässä turhan takia makoilla!

Suuhygienisti poistaa geelin ja suojaimia. Sitten hän hioo edessä näkyvää paikkaa. Pian kaikki häkkyrät irrotetaan, ja suuta huuhdotaan. Jälkihoito tuntuu mannalta. Ikenet saavat voidetta, hampaiden pinnat omaansa. Hoidon hyvää makua en halua tuhota hörppimällä kahvia tai muita kiellettyjä aineita. Suuhygienisti pakkaa mukaan hoitoon kuuluvat kofeiinitabletit ja hammastahnat. Illalla hampaat vielä vähän vihlovat. Seuraavana päivänä tuntuu tuskin miltään.

Neljän viikon kuluttua väri pysyy, vaikka kahvia ja salmiakkia kuluu.

Share:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Gloss 15 vuotta!

Gloss avasi ensimmäisen kerran ovensa syyskuussa 2008!  Syntymäpäivien kunniaksi tarjoamme kaikista hoidoista -15%! Tarjoukset voimassa 15.9.-31.10.23 välisen ajan.  Tarjoukset eivät koske verkkokauppaostoja, tai lahjakortteja. 

Meillä voi maksaa nyt myös epassilla

Meillä voi vihdoin maksaa myös epassilla! Pystyt maksamaan suoraan Epassin sovelluksella, puhelinnumerolla tai verkossa. Epassilla voi maksaa hampaiden tehopuhdistuksen ja jauhdepuhdistuksen (sooda). Epassilla ei voi