GLOSS asiantuntijana YLE1:n Puoli seitsemän -ohjelmassa.
GLOSS asiantuntija
4.10.2011
Toimittaja: Aleksandra Kral-Leszczynski
Asiantuntija: suuhygienisti (AMK) Arja Korpelainen, GLOSS Hammashoitopalvelut
GLOSSin vastaava johtaja, suuhygienisti Arja Korpelainen toimi asiantuntijana YLE1:n Puoli Seitsemän -ohjelmassa, jossa käsiteltiin hampaiden hoitoa ja eroosion ehkäisemistä.
Tekijänoikeussyistä ohjelmat ovat katsottavissa YLE:n Areenassa vain 7 vuorokautta ohjelman tv- tai radioesityksestä. Ohjelman esittämisen jälkeen hampaiden oikea hoito eroosion näkökulmasta herätti kiinnostusta myös Suomen tietotoimistossa.
STT:n artikkeli asiasta julkaistiin 24.10.2011 Helsingin Sanomissa sekä Iltalehdessä. Jos Puoli seitsemän TV-ohjelma jäi näkemättä, niin oheissa artikkelissa on kerrattuna ohjelman tärkein sanoma.
————————————————————————————————————–
STT / Helsingin Sanomat, maanantaina 24. lokakuuta 2011
Maustetut kivennäisvedet kuluttava hampaita. Liika lipittäminen voi saada hampaat vihlomaan.
VIIME vuosien aikana suosiota kasvattaneet maustetut kivennäisvedet kuluttavat hampaita, jos niitä nauttii turhan tiuhaan. Maustettujen kivennäisvesien valmis-
tuksessa käytetään sitruunahappoa tai muita hedelmähappoja, jotka aiheuttavat hampaiden eroosiota eli kemiallista syöpymistä. Kuluminen aiheuttaa esimerkiksi hampaiden vihlontaa.
TOISTAISEKSI ei tarkkaan tiedetä, minkälaiset määrät maustettuja vissyjä ovat haitaksi hampaille. ”Tutkimukset kertovat virvoitusjuomien osalta, että niiden nauttiminen jo kolme kertaa viikossa lisää hammaseroosion riskiä”, kertoo professori Jukka Meurman Helsingin yliopistosta. Meurmanin mukaan maustettujen kivennäisvesien nauttiminen kannattaa rajoittaa alle kolmeen kertaan viikossa, ennen kuin asiasta saadaan lisää tutkimustietoa. Hammaskiilteen liukenemisen kriittinen pH-arvo on 5,5. Mikä tahansa tätä happamampi aine syövyttää kiillettä. ”Helsingin yliopistossa muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa suuri osa maustetuista kivennäisvesistä meni tämän arvon alle eli ne olivat hyvin happamia”, Meurman sanoo.
ERITYISEN kuormittavaa hampaille on, jos juoma nautitaan pitkän ajan kuluessa lipittämällä. Tällöin hampaat saavat aina uudelleen ja uudelleen annoksen happoa. Meurmanin mukaan maustetut kivennäisvedet eivät aiheuta hampaiden terveydelle lähimainkaan samanlaista riskiä kuin virvoitusjuomat ja osa mehuista. Meurman muistuttaa, että maustamatonta kivennäisvettä eli tavallista vissyä voi juoda ilman hampaiden kulumisen pelkoa, sillä sen sisältämä hiilihappo ei ole haitallista hampaille.
4.10.2011
Toimittaja: Aleksandra Kral-Leszczynski
Asiantuntija: suuhygienisti (AMK) Arja Korpelainen, GLOSS Hammashoitopalvelut
GLOSSin vastaava johtaja, suuhygienisti Arja Korpelainen toimi asiantuntijana YLE1:n Puoli Seitsemän -ohjelmassa, jossa käsiteltiin hampaiden hoitoa ja eroosion ehkäisemistä.
Tekijänoikeussyistä ohjelmat ovat katsottavissa YLE:n Areenassa vain 7 vuorokautta ohjelman tv- tai radioesityksestä. Ohjelman esittämisen jälkeen hampaiden oikea hoito eroosion näkökulmasta herätti kiinnostusta myös Suomen tietotoimistossa.
STT:n artikkeli asiasta julkaistiin 24.10.2011 Helsingin Sanomissa sekä Iltalehdessä. Jos Puoli seitsemän TV-ohjelma jäi näkemättä, niin oheissa artikkelissa on kerrattuna ohjelman tärkein sanoma.
————————————————————————————————————–
STT / Helsingin Sanomat, maanantaina 24. lokakuuta 2011
Maustetut kivennäisvedet kuluttava hampaita. Liika lipittäminen voi saada hampaat vihlomaan.
VIIME vuosien aikana suosiota kasvattaneet maustetut kivennäisvedet kuluttavat hampaita, jos niitä nauttii turhan tiuhaan. Maustettujen kivennäisvesien valmis-
tuksessa käytetään sitruunahappoa tai muita hedelmähappoja, jotka aiheuttavat hampaiden eroosiota eli kemiallista syöpymistä. Kuluminen aiheuttaa esimerkiksi hampaiden vihlontaa.
TOISTAISEKSI ei tarkkaan tiedetä, minkälaiset määrät maustettuja vissyjä ovat haitaksi hampaille. ”Tutkimukset kertovat virvoitusjuomien osalta, että niiden nauttiminen jo kolme kertaa viikossa lisää hammaseroosion riskiä”, kertoo professori Jukka Meurman Helsingin yliopistosta. Meurmanin mukaan maustettujen kivennäisvesien nauttiminen kannattaa rajoittaa alle kolmeen kertaan viikossa, ennen kuin asiasta saadaan lisää tutkimustietoa. Hammaskiilteen liukenemisen kriittinen pH-arvo on 5,5. Mikä tahansa tätä happamampi aine syövyttää kiillettä. ”Helsingin yliopistossa muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa suuri osa maustetuista kivennäisvesistä meni tämän arvon alle eli ne olivat hyvin happamia”, Meurman sanoo.
ERITYISEN kuormittavaa hampaille on, jos juoma nautitaan pitkän ajan kuluessa lipittämällä. Tällöin hampaat saavat aina uudelleen ja uudelleen annoksen happoa. Meurmanin mukaan maustetut kivennäisvedet eivät aiheuta hampaiden terveydelle lähimainkaan samanlaista riskiä kuin virvoitusjuomat ja osa mehuista. Meurman muistuttaa, että maustamatonta kivennäisvettä eli tavallista vissyä voi juoda ilman hampaiden kulumisen pelkoa, sillä sen sisältämä hiilihappo ei ole haitallista hampaille.
4.10.2011
Toimittaja: Aleksandra Kral-Leszczynski
Asiantuntija: suuhygienisti (AMK) Arja Korpelainen, GLOSS Hammashoitopalvelut
GLOSSin vastaava johtaja, suuhygienisti Arja Korpelainen toimi asiantuntijana YLE1:n Puoli Seitsemän -ohjelmassa, jossa käsiteltiin hampaiden hoitoa ja eroosion ehkäisemistä.
Tekijänoikeussyistä ohjelmat ovat katsottavissa YLE:n Areenassa vain 7 vuorokautta ohjelman tv- tai radioesityksestä. Ohjelman esittämisen jälkeen hampaiden oikea hoito eroosion näkökulmasta herätti kiinnostusta myös Suomen tietotoimistossa.
STT:n artikkeli asiasta julkaistiin 24.10.2011 Helsingin Sanomissa sekä Iltalehdessä. Jos Puoli seitsemän TV-ohjelma jäi näkemättä, niin oheissa artikkelissa on kerrattuna ohjelman tärkein sanoma.
————————————————————————————————————–
STT / Helsingin Sanomat, maanantaina 24. lokakuuta 2011
Maustetut kivennäisvedet kuluttava hampaita. Liika lipittäminen voi saada hampaat vihlomaan.
VIIME vuosien aikana suosiota kasvattaneet maustetut kivennäisvedet kuluttavat hampaita, jos niitä nauttii turhan tiuhaan. Maustettujen kivennäisvesien valmis-
tuksessa käytetään sitruunahappoa tai muita hedelmähappoja, jotka aiheuttavat hampaiden eroosiota eli kemiallista syöpymistä. Kuluminen aiheuttaa esimerkiksi hampaiden vihlontaa.
TOISTAISEKSI ei tarkkaan tiedetä, minkälaiset määrät maustettuja vissyjä ovat haitaksi hampaille. ”Tutkimukset kertovat virvoitusjuomien osalta, että niiden nauttiminen jo kolme kertaa viikossa lisää hammaseroosion riskiä”, kertoo professori Jukka Meurman Helsingin yliopistosta. Meurmanin mukaan maustettujen kivennäisvesien nauttiminen kannattaa rajoittaa alle kolmeen kertaan viikossa, ennen kuin asiasta saadaan lisää tutkimustietoa. Hammaskiilteen liukenemisen kriittinen pH-arvo on 5,5. Mikä tahansa tätä happamampi aine syövyttää kiillettä. ”Helsingin yliopistossa muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa suuri osa maustetuista kivennäisvesistä meni tämän arvon alle eli ne olivat hyvin happamia”, Meurman sanoo.
ERITYISEN kuormittavaa hampaille on, jos juoma nautitaan pitkän ajan kuluessa lipittämällä. Tällöin hampaat saavat aina uudelleen ja uudelleen annoksen happoa. Meurmanin mukaan maustetut kivennäisvedet eivät aiheuta hampaiden terveydelle lähimainkaan samanlaista riskiä kuin virvoitusjuomat ja osa mehuista. Meurman muistuttaa, että maustamatonta kivennäisvettä eli tavallista vissyä voi juoda ilman hampaiden kulumisen pelkoa, sillä sen sisältämä hiilihappo ei ole haitallista hampaille.
na YLE1:n Puoli seitsemän -ohjelmassa.