Häikäisevä hymy hääkuviin

MENNÄÄN NAIMISIIN! Kevät 2013

5.2.2013

Teksti: Tanja Lähteenmäki
Asiantuntijat: suuhygienistit Arja Korpelainen, GLOSS Hammashoitopalvelut ja Varpu Waitinen, Oral Hammaslääkärit

Jos hampaiden värjäytymät häiritsevät ja hääkuvien hymyyn haluaisi uutta säihkettä, hampaiden valkaisu auttaa. Ammattilaisen hoivissa kevytkin käsittely saa ihmeitä aikaan.

Harvalla meistä on tasaisen valkoiset ja virheettömät hampaat. Hampaiden perusväri vaihtelee yksilöllisesti ja elintavat vaikuttavat mitten värjäytymiä syntyy. Kahvi, tee, tupakka ja punaviini ovat esimerkkejä, jotka värjäävät vähitellen hampaiden pintaa. 

Monilla on edelleen kauhukuvia hampaiden valkaisusta. Mieleen tulee Amerikan malliin ruskeaksi paahtunut iho, jonka kontrastina hohtaa luonnottomana hohtava hammasrivistö. Tuo mielikuva on kaukana totuudesta, hampaiden valkaisu on monelle jo osa kauneusrutiineja, sillä se on turvallinen ja tehokas tapapiristää ulkonäköä. 

Kaupoissa, marketeissa ja apteekeissa on tarjollamonenlaisia kevyitä vaihtoehtoja hampaiden valkaisuun. Jos kuitenkin haluaa pysyvämmän ja tehokkaamman lopputuloksen, on syytä kääntyä valkaisuhoitoja tekevän hammaslääkärin tai suuhygienistin puoleen.

Lähtökohtana terve suu

Ennen valkaisuhoitojen aloittamista hoitolassa tarkastetaan aina ensin hampaiden, kielen ja ikenien kunto. “Jos suussa on haavaumia tai hampaissa vaurioita ei valkaisua suositella”, toteaa Oral Hammaslääkäreiden Helsingin Erottajan aseman suuhygienisti Varpu Waitinen

Waitinen tekee monenlaisia hoitoja soodapuhdistuksestamuotteihin. Soodapuhdistus, joka tehdään laitteella ilmanpaineen, soodan ja veden avulla, ei ole valkaisua, vaan todella tehokas puhdistusmenetelmä. Paine auttaa puhdistamaan myös ahtaat hammasvälit. Tehoputsattu hammasrivi näyttää ja tuntuukin hoidon jälkeen paljon paremmalta. 

“Soodapuhdistus voi olla ensiaskel, jos valkaisuun ei vielä rohkaistu”. Varpu Waitinen tekee työpaikassaan soodakäsittelyn lisäksi geelivalkaisuja sekä valmistaa yksilöllisiä valkaisumuotteja. “Geelivalkaisuun menee aikaa noin 75 minuuttia. Hampaiden tarkastuksen jälkeen, jos kaikki on kunnossa, voidaan aloittaavalkaisu”, Waitinen kertoo hoidon etenemisestä. “Ensin ikenet suojataan kovettuvalla suoja-aineella ja sen jälkeen hampaille levitetään kolmeen kerros geeliä. Kunkin levityskerran vaikutusaika on 15 minuuttia.”

Hammashoitoloiden yleisimmin käytetty valkaisugeelien vaikuttava aine on vetyperoksidi, joka reagoidessaan hapen kanssa saa aikaan valkaisevan vaikutuksen. “Meillä tehdään myös supervalkaisuja, joissa tehoa lisätäänlaservalon avulla. Ammattilaisten käyttämät valkaisuaineet ovathellävaraisia ja turvallisia käyttää. Ne eivät myöskään aiheuta vihlontaa tai pilaa hampaan omaa kiillettä”, Waitinen lisää.  “Valkaisumenetelmät sovi raskaana oleville tai imettävilleäideille. Vaikka käytettävät aineet ovat nykyisin hellävaraisia ja hyvin siedettyjä, asiasta ei ole saatavilla vielä tarpeeksi tutkimustietoa, joten riskiä ei kannata ottaa. Valkaisuaineet eivät myöskään tehoa muovipaikkoihin.”

Räätälöintiä asiakkaan mukaan

Suuhygienisti (AMK) Arja Korpelainen GLOSS Hammashoitopalveluista tekeehoitolassaan soodapuhdistuksen lisäksi räätälöityjä valkaisuja, joissa geelikerrosten määrä valitaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. 

“Joku tarvitsee tai haluaa vain vähän kirkastusta, toiselle lopputulos saadaan tehokkaalla, kolme geelikerrosta sisältävällä käsittelyllä.Vaikea suoraan sanoa kumpi käsittely on suositumpi, sillä vaihtelua on esimerkiksi vuodenaikojen mukaan”, Korpelainen kertoo. 

Kevytvalkaisussa geelikerroksia tulee yksi ja tehokkaammassa käsittelyssä kolme. Se on maksimi minkä yhdellä kerralla voi tehdä. “Käsittelen aina myös tummempien kulmahampaiden sisäpinnan, näin valkaisutuloksesta tulee tasaisempi. Räätälöintiä tarvitaan varsinkin silloin kun hampaissa on vaurioita.”

Esimerkiksi hampaisiin kohdistuneen trauman seurauksena hammas voi olla mustunut ja tummuus johtuu hampaan sisäisestä verenvuodosta. Silloin tehdään hoitosuunnitelma miten lopputuloksesta saisi luonnollisen, jotta hammas näyttäisi mahdollisimman samanlaiselta viereisiin hampaisiin verrattuna. Arja Korpelainen käyttää laservaloa sekä teho- että kevytvalkaisuhoitojen tehostajana. 

“Laser on tieteellisten tutkimusten mukaan paras vaihtoehto, sillä sen tehostavaa vaikutusta tarvitaan lyhyempi aika kuin halogeeni- tai UV-valoa. Laser ei myöskään nosta lämpöä hampaassa.” 

Valkaisuhoitojen jälkeen pitää olla kahden vuorokauden ajan ilman tummuutta aiheuttavia tuotteita, kuten kahvia jatupakkaa. Korpelainen antaakin asiakkailleen mukaanmuutaman kofeiinitabletin, jos kahvin tuska yltyy suureksi. “Kevytvalkaisu maksaa meillä 125 € ja tehovalkaisu 295 €. Nämä hinnat ovat valtakunnallisestikin suuntaa antava.Tehovalkaisujen hinnat liikkuvat keskimäärin 300-400 € välillähoitopaikasta ja paikkakunnasta riippuen. Soodapuhdistuksen hinta on noin 70 €”, Korpelainen kertoo.

Pitkä ilo muotista

Yksillöllinen muotti eli lusikka on myös suosittu tapa valkaista hampaita. “Muotin rakentamiseen tarvitaan kaksi käyntikertaa”, Varpu Waitinen opastaa.

“Ensimmäisellä kerralla hampaista otetaan jäljennös ja senmukaan laboratoriossa valmistetaan täydellisesti istuva muotti. Valmis muotti on noudettavissa noin viikon kuluttua. Viikon kestää myös kotona suoritettava valkaisuprojekti: muottiin laitetaan valkaisevaa geeliä, se asetetaan paikoilleen, ja pidetään vaikuttamassa 30-60 minuuttia.”

“Muotti on turvallinen ja helppo kotikonsti ja siitä on iloa pitkään. Geeliä voi ostaa lisää suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä,ja hoidon voi turvallisesti uusia noin reilun puolen vuoden kuluttua.” 

“Moni hampaita säännöllisesti valkaiseva onkin ottanut muottihoidon tehostamaan ja ylläpitämään hammashoitolassa tehtyä valkaisua”, Waitinen lisää.

Varovasti netistä

Molemmat suuhygienistit varoittelevat tilaamasta hampaita valkaisevia aineita tuntemattomista nettikaupoista. 

“Netistä tilattujen tuotteiden käyttöä kannattaa todella miettiä. sillä niiden koostumukset voivat olla mitä vain. Jos tilatun tuotteen vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat korkeampia kuin mitä kuluttajille suoraan myytävissä tuotteissa tulisi olla, voi se aiheuttaa vaurioita niin hampaissa kuin ikenissäkin.”

Marraskuussa 2011 astui voimaan EU:n kosmetiikkavalmisteita koskeva direktiivin muutos, joka koskee myös hampaiden valkaisuun tarkoitettuja valmisteita. Muutoksella pyritään suojaamaan sitä, että kuluttajille ei myydä ja markkinoida kotikäyttöön liian tehokkaita valmisteita. Myös CE-merkinnällä on pyritty rajaamaan vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarkoitettuja aineita.

Uusinta tarpeen mukaan

“Kun hampaiden pinta kirkastuu ja tasoittuu, hymystä tulee kaunis ja valkaisu jopa nuorentaa ilmettä. Vinkkaan usein hääpareille, että koska he hymyilevät hääkuvassa samalle kameralle, olisi kiva, että molempien hampaat olisivat hyvännäköiset.”

“En koskaan lupaa paperinvalkeaa lopputulosta, mutta aina voidaan tehdä jotakin, joka kirkastaa ilmettä, kauniilla hammasrivistöllä on helppo hymyillä”, toteaa Arja Korpelainen.

Share:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Gloss 15 vuotta!

Gloss avasi ensimmäisen kerran ovensa syyskuussa 2008!  Syntymäpäivien kunniaksi tarjoamme kaikista hoidoista -15%! Tarjoukset voimassa 15.9.-31.10.23 välisen ajan.  Tarjoukset eivät koske verkkokauppaostoja, tai lahjakortteja. 

Meillä voi maksaa nyt myös epassilla

Meillä voi vihdoin maksaa myös epassilla! Pystyt maksamaan suoraan Epassin sovelluksella, puhelinnumerolla tai verkossa. Epassilla voi maksaa hampaiden tehopuhdistuksen ja jauhdepuhdistuksen (sooda). Epassilla ei voi