20.09.2014
Ilta-Sanomat / Merja Asikainen
Hoitamattomat suunalueen infektiot ovat pahimmillaan hengenvaarallisia. Ientulehdus voi olla osallisena mm. sydän- tai aivoinfarktissa.
Piilevät iensairaudet levittävät tulehduksia elimistöön ja pahentavat monia muita sairauksia. Jos hampaista ei puhdista säännöllisesti plakkia eli bakteerikasvustoa, plakki kovettuu syljen mineraalien kanssa hammaskiveksi. Se ärsyttää ienkudosta aiheuttaen ientulehduksen. Ientaskuissa on myös runsaasti bakteereita, joilla on suora yhteys verisuonistoon.
Huono suuhygienia aiheuttaa elimistöön matala-asteisen tulehduksen, jonka lisäksi bakteereita pääsee myös verenkiertoon. Tulehdustila ja verenkiertoon päässeet bakteerit ovat yhteydessä valtimotukoksen syntyyn ja sydän- ja aivoinfarktin vaaraan, sanoo tutkimusprofessori Pekka Jousilahti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.
Tämän takia ennen suuria leikkauksia potilaalta vaaditaan yleensä tuore röntgenkuva hampaistosta. Näin saadaan eliminoitua leikkaukseen vaikuttava riski piilevästä tulehduksesta.
Ientulehdus on kavala seuralainen. Kroonistuneetkin suutulehdukset ovat usein oireettomia. Iensairauksien vaarallisuutta lisää se, että tulehdukset muhivat vuosia. Pidemmälle edennyt ientulehdus herkistää ikenet vuotamaan verta. Pelkkä harjaaminen ei välttämättä saa ikeniä vuotamaan sillä mm. tupakointi edesauttaa ientulehduksen piilossa pysymisen tupakoinnin supistaessa ienalueen pintaverenkiertoa.
Hammasta voi olla hoidettukin vuosien varrella, mutta silti siellä voi olla piilevänä tulehdus, joka tulee näkyviin vasta röntgenkuvassa. Joskus ei ole mitään merkkejä, joista voisi havaita ientulehduksen olemassaolon, hammaslääkäri Lauri Metsäniitty toteaa.
Ientulehdukset aiheuttavat harvoin särkyä tai jomotusta. Ainoa merkki siitä, että kaikki ei ole nyt kunnossa, voi olla pahanhajuinen hengitys. Siihenkin käytetään usein apuna suuvesiä selvittämättä sen tarkemmin vaivan aiheuttajaa.
Hoitamaton ientulehdus voi myös tuhota hampaiden kiinnityskudoksia. Tällöin tulehdus ei ulotu pelkästään ienalueelle vaan on edennyt syvemmälle kiinnytyskudoksiin. Pahimmillaan vahingoittuu jopa hammasta ympäröivä luu. Kun hammasta leukaluussa kiinni pitävää kiinnityskudosta on tuhoutunut riittävästi, hampaat alkavat heilua.
Usein ajatellaan, että kaiken täytyy olla kunnossa, kunhan muistaa harjata hampaat aamuin illoin. Hammasvälien puhdistaminen vaatii kuitenkin hammaslangan tai hammastikun käyttöä sillä hammasharja ei pääse syvälle hammasväleihin.
Pelkästään harjaamalla ei saa millään puhdistettua kaikkia hampaan pintoja. On täysin oleellista saada hammasväleistä bakteerit pois, sillä hammasväleissä ne aiheuttavat ienongelmia ja myös reikiintymistä, Metsäniitty muistuttaa.
Iensairauksien ennaltaehkäisy vaatii säännöllistä kotihoitoa sekä hammaslääkärin tekemiä suun perustutkimuksia. Tarvittaessa hammaskiven ja pinnallisten värjäytymien poistossa auttaa suun puhdistamiseen erikoistunut suuhygienisti.
Hammasterveys on menossa sekä nuorilla että aikuisilla huonompaan suuntaan. Nykyinen entistä vapaampi herkuttelu aiheuttaa hampaille haittaa sekä se, että ollaan totuttu pitämään hampaiden terveyttä itsestäänselvyytenä.