Hymy kuntoon – Näin saat nuoremman näköiset hampaat

25.11.2013
Lähde: Kaisa Hatakan artikkeli Kauneus & Terveys 14/2013-lehdessä

Tunnet itsesi nuorekkaaksi, mutta suusi kertoo muuta. Helpoimmillaan ja nopeimmillaan ratkaisu löytyy hampaiden valkaisusta. Muita keinoja ovat laminaatit, kruunut tai oikomishoito.

Ikääntyminen näkyy armotta suusta, vaikka suun ympärillä olevaa ihoa hoitaisi kuinka. Hampaisto kuluu, tummentuu ja kellastuu. Ikääntymisen lisäksi hampaiden ulkonäköön vaikuttavat mm. suunhoitotottumukset, elintavat ja purenta. Narskuttelijoiden vaivana voi olla hampaiston kuluminen jo nuorena. 

Onneksi ikääntyminen ei estä hampaiden kaunistamista

Hampaiden ulkonäkö kohenee jo hampaiden puhdistuksella (hammaskiven ja pinnallisten värjäytymien poistolla). Suurempaa ja näkyvämpää muutosta hampaisiin saadaan tekemällä hampaiden valkaisu. Suun terveydenhoitotyön asiantuntijan tekemä hampaiden valkaisu on nopea ja turvallinen keino nuorentaa hampaiden ilmettä helposti. Mittavammalla hammasremontilla (esim. oikomishoito, posliinikruunu, implantti) voidaan saneerata koko hampaisto uudenlaiseksi. 

Parhaimmillaan hampaiden kauneuden hoitaminen edistää myös hampaiden terveyttä. Esim. hampaiden valkaisun jälkeen kiinnitetään enemmän huomioita päivittäiseen suunhoitoon. Puuttuvan hampaan korvaaminen taas estää muiden hampaiden kallistumista ja purennan korjaus auttavat hampaita sekä leukaniveliä voimaan paremmin.

Hampaiden puhdistus tepsii värjäytymiin

Suuhygienisti tai hammaslääkäri pystyy poistamaan hampaiden pinnoille kertynyttä hammaskiveä ja värjäytymiä. Hammaskiven poistoon on omat erikoisinstrumentit ja värjäytymät poistuvat tehokkaasti ja helposti soodapuhdistuksella

Peroksidi valkaisee hampaat

Hammaskiilteessä ja hammasluussa olevia värjäytymiä voidaan vaalentaa useitakin asteita. Hampaiden valkaisussa käytetty vetyperoksidi vaalentaa kiilteessä ja hammasluussa olevia värikeskuksia ja tekee hampaista valkoisemmat. Hampaiden valkaisu on hyvä tehdä turvallisesti suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Hampaiden valkaisuun voi teetättää myös yksilölliset valkaisulusikat, joita käytetään vaalennusaineen kanssa yhdessä kotona.

Helpoin ja nopein tapa päästä eroon hampaiden sisäisistä värjäytymistä on vastaanotolla tehty hampaiden valkaisu sillä yksi kolmen valkaisukierroksen hoito (tehovalkaisu) vastaa kahden viikon valkaisulusikoiden käyttöä kotona.

Vastaanottovalkaisuja tehostetaan erilaisilla valoilla ja lasermenetelmillä. Uusimman hampaiden laservalkaisuun kehitetyn lasertekniikan käyttö hampaiden valkaisuprosessissa on tutkitusti tehokkain ja turvallisin. nopein ja hammasystävällisin, valkaisuaineen tehostamiseen tarvitaan aikaa vain 6 minuuttia.

Hampaiden valkaisuaine ei tehoa posliinikruunuihin tai laminaatteihin, joten ne kannattaa laitattaa vasta hampaiden valkaisun jälkeen kuten myös vanhojen paikkojen vaihtaminen vaaleampiin.

Netistä hampaiden valkaisutuotteita ei kannata tilata, sillä niiden turvallisuudesta ei ole takeita.
Kotona käytettäviä hampaita vaalentavia tuotteita on käytettävä maltillisesti. Päivittäin hankaavien hammastahnojen tai runsas kotivalkaisulusikoiden käyttö voi vaurioittaa esim. hampaan kiillettä.

Laminaatit kestävät hyvin

Laminaatti on hampaiden pinnoille laitettava posliinikuori, jolla oma hammas peitetään kokonaan. Valittavana on monta väriä ja menetelmää. Ohuimmat laminaatit ovat jopa vain 0,1 millin paksuisia. Laminaatin valintaa tehdessä on hyvä tutustua vaihtoehtoihin ja huomioida, että ennen laminaattien laittoa joudutaan hiomaan hampaan pintaa ja niiden hoitoon on sitouduttava loppuiäksi. Laminaatit eivät reikiinny eivätkä värjäänny, mutta ikenen ja laminaatin liitoskohtaan voi tulla räystäs, joka voi altistaa ientulehdukselle ja hoitamattomana ikenen vetäytymiselle sekä hampaan kaulan reikiintymiselle.

Hammaskruunu tai implantti tilkitsee aukon

Kruunusta puhutaan kun hampaan näkyvä osa korvataan kokonaan keraamisella materiaalilla, kullalla tai muovilla. Puuttuva hammas voidaan korvata myös sillalla, joka yhdistetään naapurihampaisiin tai implantilla, joka kiinnitetään leukaluuhun keinojuurella. Implantti näyttää ja tuntuu luonnolliselta sekä toimii kuin oma hammas. Implantin hoito vaatii myös sitoutumista sillä ientulehdus voi edetä nopeammin kuin oman hampaan ympärillä. Hampaan puuttuessa tilanne kannattaa arvioida yhdessä hammaslääkärin kanssa, sillä keinojuurihammas ei aina sovi kaikille esim. jos henkilöllä on osteoporoosi, tupakointi on runsasta tai suuhygienia on huonoa.

Ikenien vetäytymistä voi hoitaa

Ikenien vetäytyessä, hampaan kiilleraja sekä juuri paljastuu ja hammas näyttää pidemmältä. Ikenien vetäytyminen voi johtua esim. purentarasituksesta, liian kovasta hampaiden harjaamisesta, ohuesta ientyypistä, hampaan kiinnityskudossairaudesta (parodontiitti) tai oikomishoidosta.

Ennen kuin vetäytyneitä ikeniä aletaan hoitaa, pitää selvittää ikenien vetäytymiselle syy, jotta voidaan jatkossa ennalta ehkäistä vetäytymistä. Ikeniä voidaan korjata kudossiirtoleikkauksella tai paljastuneen hammaskaulan voi peittää paikalla tai laminaatilla. Tilanteeseen kannattaa reagoida mahdollisimman aikaisin, sillä hammaskaulat ovat pehmeää juurisementtiä ja ne reikiintyvät sekä kuluvat helpommin.

Näkyviä hammaskauloja hoidetaan hellävaraisesti ja huolellisesti. Paineen tunnistimella varustettu sähköhammasharja tai pehmeä hammasharja, hoitava hammastahna (ei sisällä hankaavia/kuluttavia ainesosia), hammasväliharja (ranka ei mielellään terästä) ja hammaslanka pitävät hammaskaulat sekä hampaat puhtaina ja ehjinä.

Vanhojen paikkojen vaihtokin kaunistaa

Vanhat paikat voivat erottua häiritsevästi kun hampaat tummumat tai hampaille tehdään hampaiden valkaisu. Paikat eivät ole ikuisia. Hampaat voivat lohkeilla ja paikkojen saumat voivat alkaa vuotaa tai paikka voi irrota. Paikkamateriaaleja löytyy useita mm. on esteettisiä yhdistelmämuoveja ja keraamisia paikkoja. Paikkamateriaalin valintaan vaikuttaa lohkeaman, reiän tai vanhan paikan sijainti.

Hampaiden oikominen säästää hammasta

Aikuisten hampaissa olevia asentovirheitä voidaan oikoa ja oikomishoitoon voidaan käyttää irrotettavia ja kiinteitä tai mahdollisimman näkymättömiä kojeita. Kevyimmillään oikomishoito voi olla ohi 2-6 kuukaudessa, pisimmillään oikomishoito voi kestää vuosiakin. Oikomishoitojen onnistumisen olennaiseen osaan liittyy myös oma suunhoito. Oikomiskojeisiin kertyy helposti plakkia ja mahdollistavat siten reikiintymisen riskin lisääntymisen sekä altistavat ientulehdukselle. Hyvä kotihoito yhdessä oikomishoidon kanssa palkitsee hoidettavan suoralla ja terveellä hammasrivistöllä. 

Share:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Regina-Rosendahl-suosittelee-Glossia

Regina Rosendahl suosittelee Glossia

Olen käynyt jo vuosia ainoastaan Glossilla valkaisemassa hampaani. Heillä koen aina olevani osaavissa ja turvallisissa käsissä. Vaikka käymäni tehopuhdistus ja tehovalkaisu onkin pitkä prosessi ja